I Sverige finns det många partier som vid olika tillfällen gärna säger att de är socialliberala i sin politik. Oftast sker det när de vill vinna gehör för sin politik inför val. Det är dock inte alltid som politiken de för de facto är socialliberal. Därför är det viktigt att du som individ granskar och synar vad socialliberalism betyder och om partiernas politik i olika frågor är socialliberal eller inte.
Sedan mitten av 1900-talet, med partiledaren Bertil Ohlin, ansågs Folkpartiet vara det socialliberala partiet inom svensk politik. Dessförinnan var det liberala och frisinnade partier och organisationer som företrädde Folkpartiets åsikter. Dessa byggde mer på frikyrkliga värden och liberalismen som grund. Folkpartiet ansågs av de flesta vara socialliberalt mellan Ohlins tid till och med Bengt Westerbergs avgång som partiledare. Därefter tog ledande folkpartister vid genom att försöka få bort den så kallade ”snällismen” inom partiet. Idag finns förvisso enskilda medlemmar kvar i Liberalerna (partiet bytta namn från Folkpartiet 2015) som anser sig vara socialliberaler, men de har själva svårt för att definiera vad i Liberalerna som är socialliberalt. De har även svårt att avgöra om partiets politik är socialliberal eller någon annan form av liberalism och i de flesta fallen svårt att själva förklara vad socialliberalism är.
Miljöpartiet uppfattades ett tag som ett socialliberalt parti under språkrören, Maria Wetterstrands och Peter Erikssons, ledning. Efterträdarna har inte valt att profilera Miljöpartiet som ett socialliberalt parti. Speciellt Wetterstrand har även efter sin partiledartid valt att gå ut som socialliberal. Partiet är idag till vänster om socialdemokraterna och tävlar med vänstern om vilket parti som är mer socialistiskt.
Centerpartiet har av många antytts vara socialliberalt och när partiet beskylldes som mest för att vara socialliberalt av de politiska motståndarna så tog partiets förra partiledare, Annie Lööf, ett beslut att klargöra att partiet är socialt liberalt. Därefter har just socialliberalism inte nämnts ofta i samband med vilken politik partiet för. Fokus har istället legat på landsbygden och närodlad politik men även starkt marknadsliberal politik, vilket knappast kan kallas för socialliberal. Partiet driver ingen socialliberal politik men kan ibland uttala sig socialliberalt i någon enstaka fråga.
Det finns ett litet uppstickarparti som bildades 2010 och som heter Socialliberalerna. Detta parti bildades utifrån socialliberalismen som ett förhållningssätt och har utformat hela sin politik utifrån socialliberala värderingar. Detta parti är idag inte ett riksdagsparti.
Socialliberala partier i Europa:
Socialliberalerna – Sverige
Radikale Venstre – Danmark
Istrian Democratic Assembly – Kroatien
Democrats 66 – Nederländerna
Ciudadanos (Citizens) – Spanien
Progresívne Slovensko – Slovakien
Scottish Liberal Democrats – Skottland